Den store guide om erhvervsleasing

Vi har samlet alt information om erhvervsleasing der er værd at vide på én side.

Den store guide om erhvervsleasing
Skrevet d. 2/29/2020
Leasing er et engelsk udtryk, som vi i mangel på bedre har valgt at adoptere i det danske sprog. Men hvad det helt præcist indebærer, og hvad man skal have styr på inden man indgår i en leasingaftale kan være svært at forstå.

Som udgangspunkt er en investering i en bil, om det er en kassebil, varevogn, varebil eller personbil ikke en investering, hvor man skal forvente at tjene penge. Når man har behov for et køretøj, så kan det gøre det nemmere at forstå hvad der er smartest for ens pengepung, hvis man ændrer sit mindset. En bil er et køretøj, der skal transporterer en fra A til B. Bilen vil falde i værdi, og til sidst være værdiløs. Derfor er det nødvendigt, at se på "hvad vil det koste mig, at have dette køretøj i x antal måneder/år?".

Her kommer leasing ind i billedet. Ved leasing kender du dine præcise omkostninger, i det antal måneder du vælger at lease i.

Men hvad er erhvervsleasing egentlig? I denne guide vil vi dække alt omkring erhvervsleasing. Vi skærer det ud i pap så og sige. Vi klæder dig godt på, så du kan være tryg i din næste erhvervsleasingaftale.

 1. Hvad er erhvervsleasing?

 2. Typer af leasing

  1. Hvad er finansiel leasing?

  2. Hvad er operationel leasing?


Hvad er erhvervsleasing?

Erhvervsleasing er et alternativ til køb af en varebil. Du er som leasingtager ikke er "ejer" af varebilen, da den tilhører leasingselskabet, men du har "brugsretten" over varebilen i en aftalt leasingperiode på eksempelvis 36 måneder. Ved aftalens indgåelse betaler man en udbetaling, hvorefter man betaler en månedlig ydelse i den aftalte leasingperiode. Den månedlige ydelse afhænger af et årligt kilometerforbrug som du planlægger at køre.

Dette er grundpricippet erhvervsleasing. Udover disse elementer, er der nogle yderligere elementer du bør vide, alt efter leasingtypen.

Fordelene ved leasing er:

 • Lille udbetaling = øget likviditet

 • Du har overblik over månedlige udgifter = budgetvenlig økonomistyring

 • Mulighed for serviceaftale = ingen driftsmæssige bekymringer

 • Altid kørerende i en ny bil med moderne teknologi

 • Leasingselskabet har ofte adgang til billigere biler, så du faktisk kan spare penge frem for at købe nyt

 • Leasingselskabet kan ofte finansiere bilen billigere, end du kan som privat

Ulemperne ved leasing er:

 • Der kan være faldgrupper, hvis leasingkontrakten ikke er i orden.

 • Kilometerbegrænsning = kan blive dyrt, hvis begrænsningen overskrides

 • En leasingaftale er som regel ikke til forhandling


Typer af leasing

Leasing findes i flere former, men deles hovedsageligt op i Operationel leasing og Finansiel leasing, når der er tale om erhvervsleasing. Hvilken type der passer dig bedst, afhænger af dit behov og temperament. Operationel leasing er en dyrere løsning, men til gengæld slipper du for bekymringer omkring bilen. Finansiel leasing er en mere simpel og billigere løsning, til gengæld er du forpligtet til at købe bilen efter leasingperioden.

Udover de elementer vi forklarede i forrige sektion, kommer der her nogle flere ting i spil.

Finansiel leasing

Finansiel leasing er den mest klassiske leasingaftale, hvor du som leasingtager er forpligtet til at købe bilen når leasingperioden afsluttes. Alternativt til selv at købe den, kan man anvise til en anden virksomhed som vil købe den.

Prisen du skal købe bilen til beslutter du ikke selv, det er med udgangspunkt i bilens reelle værdi, også kaldet restværdien. Den værdi bliver sat i den leasingaftale du påtager dig, og den har en stor betydning. Restværdien er den værdi som varebilen vurderes at have efter endt leasing. Derfor er det vigtigt at restværdien fastsættes realistisk, så du ikke står med en restværdi som er meget højere end varebilens egentlige salgsværdi. Vi anbefaler at indhente flere tilbud fra forskellige leasingudbydere så du kan sammenligne din restværdi. Her er det selvfølgelig vigtigt at det er samme varebil, førstegangs- og månedsydelse, således at du har et ens sammenligningsgrundlag.

Herudover, er der modsat operationel leasing, ingen direkte økonomsike overraskler ved over- eller underkørte kilometre for dig som leasingtager. Det årlige kilometerforbrug anvendes til at fastsætte din månedlig ydelse og restværdi, da kørte kilometer har stor betydning for varebilens restværdi. Forventer du at køre mange km årligt, eksempelvis 45.000 km årligt, vil du opleve en højere månedlig ydelse, for at kompensere for den lavere restværdi du vil stå med efter endt leasingperiode.

Fordelene ved finansiel leasing er:

 • Billigste løsning

 • God til mindre virksomheder

 • Passer bedst til uforudsigelig og varierende kørsel

Ulemperne ved finansiel leasing er:

 • Bekymring over værditab

Operationel leasing

Ved operationel leasing får du også brugsretten over bilen, men i et mere begrænset omfang. Leasingperioden er typisk kortere end ved finansiel leasing, da man gerne vil holde styr på bilen. Operationel leasing er mere et leje frem for køb. Du betaler en månedlig ydelse, som oftest dækker alt lige fra service til forsikring. Du skal ikke selv sælge bilen igen i modsætning til finansiel leasing. Det vil sige, at der stadig er en restværdi, den bliver du blot ikke præsenteret for, da den ikke vil være relevant.

Ved operationel leasing, vil det typisk være sådan, at kører du færre eller flere end det aftalte kilometerforbrug refunderes eller faktureres det ved leasingaftalens udløb til en aftalt takst. Når leasingperioden er udløbet, afleveres bilen tilbage medmindre andet er aftalt.

Der kan være flere "regler" ved operationel leasing, derfor er det vigtigt at du gennemgår kontrakten for diverse tillægsydelser. Man bør bl.a. være opmærksom på den omkostning der kan være når man skal til leasinggennemgang. Leasinggennemgang er det sidste trin inden man afleverer sin bil tilbage, hvor forhandleren gennemgår bilen for diverse skader. Her ved vi hos Kassebil.dk af erfaring, at dette beløb kan blive en overraskende stor omkostning. Desværre ved man ikke hvor dyrt det vil blive, før ens leasingperiode er afsluttet.

Fordelen ved operationel leasing er:

 • Fast månedlig udgift

 • Ingen bekymring over værditab

 • Nem aflevering af bil

 • God til større virksomheder

Ulemperne ved operationel leasing er:

 • Dyrere løsning

 • Økonomiske overraskelser ved leasinggennemgang

 • Flere regler

Del denne artikel
facebook
Logo af Kassebil.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag vores seneste kampagnetilbud, tips og tricks og andre spændende nyheder.

Kassebil.dk - en del af Jeppesen Biler ApS.